Uw smartphone als gps op de schoot? Dan riskeert u vanaf volgend jaar 174 euro boete

Moderator: trucker10

Plaats reactie
Gebruikersavatar
trucker10
Admin
Berichten: 1025
Lid geworden op: 14 jun 2019, 19:47
Locatie: Brabant
Contacteer:

Uw smartphone als gps op de schoot? Dan riskeert u vanaf volgend jaar 174 euro boete

Bericht door trucker10 »

Het federaal parlement pakt uit met strengere regels en een hogere boete om het gebruik van de smartphone achter het stuur in te dammen. Vanaf vanaf volgend jaar wordt gebruik achter het stuur ook beschouwd als een overtreding van de derde graad, waarbij je iemand rechtstreeks in gevaar brengt. Daardoor stijgt de boete van 116 euro naar 174 euro.

Volgens een voorzichtige schatting sterven jaarlijks minstens 30 mensen in het verkeer door het gebruik van de smartphone achter het stuur. Elk jaar raken daardoor ook zowat 2.500 mensen gewond. “De ­regels om die overtreding aan te pakken, dateren nog uit de tijd dat iedereen een ­Nokia 3310 had”, zegt Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V).

Het wetsvoorstel van Van den Bergh, mee ingediend door collega Joris Vandenbroucke (Vooruit), moet dat euvel verhelpen. Het wordt vandaag definitief goed­gekeurd in de bevoegde commissie, met de steun van de oppositiepartij N-VA. De nieuwe regeling wordt wellicht in januari door de voltallige Kamer goed­gekeurd, begin maart zou die dan in werking treden.

Mobiel apparaat met scherm
In de nieuwe regelgeving is in de eerste plaats sprake van een ­’mobiel apparaat met een scherm’, om behalve de klassieke smartphone ook bijvoorbeeld een tablet of een e-reader te kunnen verbieden. De bestuurder mag dat toestel ‘niet gebruiken, vasthouden of manipuleren’. Terwijl de bestuurder in de oude regeling alleen een overtreding beging als hij het toestel gebruikte terwijl hij het in de hand hield, worden nu veel meer handelingen strafbaar gesteld.

Ten eerste volstaat het om het toestel tijdens het rijden gewoon in de hand te houden, ook al wordt het niet gebruikt. Daarnaast wordt ook het gebruik of de manipulatie strafbaar als het toestel bijvoorbeeld op de schoot, op de midden­console of op de passagierszetel ligt. ‘Wie zijn gsm op de schoot als gps gebruikt, is dus ook in overtreding’, zegt Van den Bergh.

Uitzonderingen
Daarop zijn twee uitzonderingen. Als de auto stilstaat of geparkeerd is, mag de smartphone wel gebruikt worden. Voor een rood licht staan valt niet onder de definitie van stilstaan. Ook als het toestel in ‘een daartoe bestemde houder aan het voertuig’ is bevestigd, is gebruik niet strafbaar. “Dit om te vermijden dat wie zich geen duurdere auto met een multi­mediasysteem kan veroorloven, benadeeld wordt”, zegt Vandenbroucke.

Bron: Redactie 14-12-21 https://www.hln.be/binnenland/uw-smartp ... um=twitter
Ook ik, raak nog wel eens de weg kwijt ;)
Gebruikersavatar
BJC
Beroepschauffeur
Berichten: 346
Lid geworden op: 24 jan 2021, 17:08
Locatie: Temse

Re: Uw smartphone als gps op de schoot? Dan riskeert u vanaf volgend jaar 174 euro boete

Bericht door BJC »

Dit zou moeten helpen ?
Ik zie dagelijks bestuurders met een gsm tegen hun oor, of berichten typen en/of berichten lezen.
Of ze nu stilstaan of niet, het maakt niet uit.
Wat gaat een uitbreiding van een wet er aan veranderen als de basis nog niet verdrongen is ?
JC
cortrans
Oldtimer
Berichten: 4445
Lid geworden op: 13 jun 2019, 22:55
Locatie: Beverwijk
Contacteer:

Re: Uw smartphone als gps op de schoot? Dan riskeert u vanaf volgend jaar 174 euro boete

Bericht door cortrans »

In Nederland mag je wel navigeren met een gsm mits die in een houder op het dashboard gemonteerd zit.
De gsm vasthouden (ook al gebruikt u hem niet) kost hier vanaf 1 januari 2022 een bedrag van 350 Euro (exclusief 9 euro administratie kosten)
gr. Cor

Zonder (auto) transport staat alles stil

onderweg te spotten met een 2 lader auto transporter
Plaats reactie

Terug naar “Discussie regels en wetten”